27 Nissan is in de joodse jaartelling de dag waarop in 1943 het getto van Warschau werd uitgeroeid. De gedenkdag kreeg de naam Jom ha Sjoa, Dag van de vernietiging.

In 1951 besloot het Israëlisch parlement, de Knesset, om jaarlijks op 27 Nissan de zes miljoen slachtoffers te gedenken die het Naziregime onder de Joden in Europa en Afrika had gemaakt.

In Nederland was het Rabbijn Awraham Soetendorp die in 1983 de Christenen opriep tot mede gedenken: "niet het gevoel van schuld moet versterkt worden, maar het bewustzijn van verantwoordelijkheid."

Dominee Huib van der Steen heeft deze oproep gehoord en heeft initiatief genomen  om in Rotterdam jaarlijks een gedenkdienst te houden. Zo is uit verschillende gemeenschappen het Jom ha Sjoa Beraad in Rotterdam ontstaan.

De eerste gedenkbijeenkomst was in 1984 in de Laurenskerk in Rotterdam gehouden. 

Het Sjoa Beraad Rotterdam stelt zich ten doel om jaarlijks de herdenkingsbijeenkomst te organiseren. Daarbij  staat het gedenken van de slachtoffers van de Holocaust centraal. Tegelijkertijd vraagt het Sjoa Beraad Rotterdam aandacht voor huidige slachtoffers van oorlogen, mishandeling discriminatie.

Image